De Verrekijker heeft een strijkersklas: alle kinderen van de groepen 6 en 7 leren een strijkinstrument bespelen. Ze mogen kiezen uit een viool, altviool of cello.

Wekelijks komen 3 vakdocenten van het Huis der Kunsten ‘Triade’ uit Den Helder de kinderen een uur klassikaal lesgeven. Ze krijgen les in algemene muzikale vorming en leren een strijkinstrument bespelen. Dit tweejarige traject is een initiatief van Triade. Het is nu de tweede keer dat dit traject het nieuwe schooljaar van weer start gaat. De voorgaande twee schooljaren waren een groot succes. Voor Triade en De Verrekijker reden genoeg om deze unieke samenwerking voort te zetten.
De instrumenten worden door Triade in bruikleen afgestaan aan de school. De kinderen nemen ze mee naar huis om daar te oefenen voor de les van de volgende week. Voordat de instrumenten worden bespeeld, geven de vakdocenten 4 lessen algemene muzikale vorming.
In de wekelijkse lessen van de strijkersklas leren de kinderen niet alleen een strijkinstrument bespelen, maar komen vooral ook groepsprocessen en groepsdynamica aan de orde. Leren samenspelen, luisteren naar elkaar, elkaar waarderen en respecteren zijn daarbij vaardigheden die passen binnen ons Jenaplanonderwijs.
Regelmatig treedt de strijkersklas op om hun vorderingen te laten horen. Er wordt niet alleen opgetreden in de school, bijvoorbeeld bij vieringen, maar ook bij evenementen van Triade.
Voor de kinderen zijn er geen kosten aan deze activiteit verbonden.

 

Op 11 april, klonk voor het eerst in Den Helder de Kinder-Matthäus Passion.
De bovenbouwgroepen van beide Verrekijkers hebben een aantal weken 3 delen uit de beroemde Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach geoefend met de docenten Elina en Heleen van de Triade.
Koor, solisten en orkest voerden een aantal andere delen uit, aan elkaar verbonden door teksten van Jack Beneker, de stadsdichter van Den Helder van 2016. Jack trad op als verteller.
We kregen veel enthousiaste reacties en we zijn apetrots op het resultaat!
Omdat dit een uniek samenwerkingsproject was tussen de Triade en De Verrekijker, is besloten het geheel professioneel te laten filmen.
Deze film is op Youtube te bekijken.
U gebruikt daarvoor de link:

https://youtu.be/Nf-Qzfy-xcI

We zullen de link ook op onze website plaatsen en u bent uiteraard vrij om deze door te linken naar opa's en oma's, andere familie, vrienden en wie ook maar waarvan u denkt dat die er net zo enthousiast over is als wij zijn!

Geniet u van de geweldige inzet van onze kinderen!

De kinderboekenweek komt er weer aan! Nu zijn we op zoek naar opa's en oma's die voor ons willen voorlezen.